Preview Mode Links will not work in preview mode

May 3, 2024

I snart tre decennier har Demokratiska Republiken Kongo präglats av krig och miljontals människor har dött till följd av den väpnade konflikten. I den östra delen av landet har det i mer än 20 år varit oroligheter och mer än 100 väpnade grupper är nu aktiva i området.  Flera av dessa grupper är ansvariga för både krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter då det rapporteras om massakrar, brutala mord och utbrett sexuellt våld. Samtidigt pågår en humanitär katastrof i landet där 8,5 miljoner människor drivits från sina hem och saknar tillgång till sjukvård och mat. Trots detta rapporteras det väldigt lite om konflikten i Kongo. I detta avsnitt av Fredspodden, som spelades in den 23 april 2024 , belyser vi kriget i Kongo och bakgrunden till konflikten. 

Avsnittet gästas av  Jonny Hogg, strategiansvarig för Demokratiska Republiken Kongo på FBA, som redogör hur konfliktmineraler påverkar det väpnade våldet i Kongo. Tresor Singbo, grundare av organisationen Hope for Kinshasa, gästar också avsnittet för att berätta om Kongos koloniala historia av exploatering och det våld som följt efter det. Dessutom får du höra Svenska Freds praktikanter Elsa Wetter och Elin Diaz berätta om deras tankar om Kongo och deras viktiga arbete på Svenska Freds under våren. 

Fredspodden programleds av Rebecka Lindholm Schulz, projektledare för Fredsakademin, tillsammans med Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå. Varför rapporteras det så lite om konflikten i Kongo? Hur relaterar konfliktmineralerna till det väpnade våldet? På vilket sätt har kolonialism och exploatering bidragit till den långtgående konflikten? Och vad kan vi göra för att stoppa våldet i Kongo?  Det, och mycket mer, får du svar på i detta avsnitt av Fredspodden.