Preview Mode Links will not work in preview mode

Apr 5, 2024

I december 2023 undertecknade Sverige och USA ett bilateralt militäravtal, ett så kallat Defence Cooperation Agreement (DCA), som kommer behandlas av riksdagen 2024. DCA- avtalet ger USA tillgång till 17 svenska militäranläggningar och möjlighet att förhandslagna militär utrustning i Sverige. Till skillnad från liknande bilaterala militäravtal som USA har med andra nordiska länder så innehåller Sveriges DCA-avtal inga förbehåll mot lagring av kärn­vapen på svenskt territorium. Samtidigt har debatten kring avtalet varit mycket liten och vad DCA-avtalet egentligen innebär har inte grundligt diskuterats. I detta avsnitt av Fredspodden, som spelades in den 26 mars, reder vi ut vad DCA-avtalet egentligen innebär och vilka konsekvenser som kan följa med avtalet.

Avsnittet gästas av Gabriella Irsten, sakkunnig på Svenska Freds, som berättar om riskerna med DCA-avtalet och vad Svenska Freds lyft fram för kritik mot avtalet. Andrés Inki Jónsson, riksdagsledamot i det isländska parlament, gästar  avsnittet för att berätta om Islands liknande militära avtal med USA och hur landets utrikes- och inrikespolitik påverkats. Dessutom får du höra en av Japans främsta fredsavtivister, Yamashiro Hiroji som engagerar sig mot de amerikanska militärbaserna på Okinawa i Japan, berätta om vad amerikansk närvaro kan komma att innebära också i Sverige. 

Fredspodden programleds av Rebecka Lindholm Schulz, projektledare för Fredsakademin, tillsammans med Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå.  Hur relaterar DCA-avtalet till Natomedlemskapet? Vad betyder det att amerikanska soldater i Sverige har immunitet? Och kan USA placera kärnvapen på svensk territorium? Det, och mycket mer, får du svar på i detta avsnitt av Fredspodden.